gdzie wyrzucić styropian
Poradnik

Gdzie wyrzucić styropian? Zasady segregacji odpadu

Styropian jest materiałem, którego podstawowe zastosowania to ocieplanie elewacji budynków,  ale także przechowywanie jedzenia i zabezpieczenie transportowanych przedmiotów. Od tego, z jakimi rodzajami i zastosowaniem styropianu mamy do czynienia zależy to, gdzie wyrzucić styropian lub komu przekazać ten materiał.

Segregacja śmieci i świadomość ekologiczna mają coraz większe znaczenie w naszym społeczeństwie. Wiele osób wie, że nie tylko nie wypada w nieodpowiedzialny sposób podchodzić do tego zagadnienia, ale wręcz trzeba odpowiednio postępować względem środowiska – ekologia stała się wręcz częścią naszego życia i odpowiedzialnością każdego z nas. Jednym z ważnych aspektów wchodzących w skład właściwego podejścia ekologicznego są odpady budowlane – jak np. styropian budowlany – oraz sposób ich utylizacji. Warto również pomyśleć o tym, jak zredukować do minimum ilość odpadów budowlanych, w tym styropianu.

Czym właściwie jest styropian? Charakterystyka materiału

Styropian jest potoczną nazwą polistyrenu ekspandowanego. Materiał ten składa się ze ściśniętych małych kulek, które razem tworzą zlepek. Jest to materiał uniwersalny – sztuczne tworzywo mające porowatą strukturę. Styropian powstaje dzięki spienieniu granulek polistyrenu, a cały ten proces polega na tym, że wspomniany materiał podgrzewany jest parą wodną.

Jakie są rodzaje styropianu? Ogólny podział

Styropian występować może w różnych rodzajach. Co należy podkreślić to fakt, iż poszczególnych rodzajów tych tworzyw sztucznych należy pozbywać się w inny sposób. Poniżej przedstawiamy poszczególne rodzaje styropianu oraz to, gdzie należy wyrzucać styropian danego typu:

• styropian opakowaniowy – ten zaś dzieli się na czysty oraz brudny, styropian opakowaniowy czysty należy wrzucać do pojemników przeznaczonych na tworzywa sztuczne i metale, opakowania styropianowe drugiego typu należy z kolei wyrzucać do pojemników na odpady zmieszane;
  • styropian budowlany – tego rodzaju odpady budowlane odbierają, a później zagospodarowują firmy w tym wyspecjalizowane, można więc poszukać firmę wywożącą odpady poremontowe, lecz warto również sprawdzić, czy odpady poremontowe – styropian budowlany – przyjmie lokalny Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK).

Styropian budowlany – zredukuj do minimum odpady budowlane!

Osoby, które chcą się pozbyć styropianu opakowaniowego mają ułatwione zadanie – zwykle jest go stosunkowo niewiele i nietrudno znaleźć odpowiednie pojemniki na te odpady. Sytuacja jednak się komplikuje, jeśli trzeba pozbyć się styropianu budowlanego. To tworzywo sztuczne stosowane do ociepleń budynków często pozostaje w dużych ilościach po zakończonej termoizolacji budynków – mogą to być np. pojedyncze domy jednorodzinne, ale również duże bloki, całe osiedla czy sporych gabarytów budynki użyteczności publicznej lub obiekty handlowe albo komercyjne.

To wszystko wiąże się z powstawaniem dużych ilości odpadów budowlanych – odciętych fragmentów, ale również styropianowych drobinek. Aby zredukować do minimum odpady powstające z ciętego styropianu budowlanego, należy uwzględnić takie cięcie, które zapewni jak najmniejsze ilości tego odpadu. Warto więc skorzystać z maszyn do cięciu styropianu, które dostępne są w naszej ofercie.  Tną one bardzo precyzyjnie ten materiał, dzięki czemu nie uwalniają się styropianowe drobinki. W ten sposób nie tylko można oszczędzić na materiale i czasie pracy, ale również postawić na odpowiedzialną pracę pod kątem oddziaływania na środowisko.